Ranuan metsäpeurat mukana luontoon...

June 13, 2017

Ranuan eläinpuiston metsäpeurat ovat mukana Metsähallituksen koordinoimassa EU:n MetsäpeuraLife -hankkeessa. Videolla näkyvät vasat ovat avainyksilöitä, kun metsäpeura palautetaan takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen.

Metsäpeura kuoli Suomesta aikanaan sukupuuttoon liiallisen pyynnin myötä 1910-luvun lopulla. Laji kuitenkin palasi itärajan takaa Kainuuseen sodan jälkeen 1950-luvulla. Tästä kannasta yli 30 vuotta sitten Suomenselän keskiosiin tehty palautusistutus onnistui yli odotusten, ja sinne on muodostunut suhteellisen vahva metsäpeurakanta.

Palautusistutukset ovat näkyvin työ myös tässä uudessa metsäpeurahankkeessa. Tällä kertaa kohdealueena on eteläinen Suomenselkä. Metsäpeuroja siirretään ensin luonnosta ja eläintarhoista palautusalueille rakennettaviin aitauksiin. Etelä-Pohjanmaalla Lauhanvuoren kansallispuiston ja Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuiston tuntumaan suunnitellaan siirrettävän 10–15 peuraa.

Post to Twitter Post to Facebook


Ranuan eläinpuiston jääkarhut sa...

May 31, 2017

Ranuan jääkarhunpentu täytti puoli vuotta ja sai mieluisia vieraita, kun jääkarhunystävät Mervi ja Vesa saapuivat Malmösta lahjakassien kera. Vielä nimetön pentu sai lahjaksi hienon pallon, jolla se leikki innoissaan, kunnes Venus-emokin halusi leikkiä sillä. Viivästyneen kevään vuoksi pitkään jäässä ollut uima-allas oli vapautunut juuri jäistä, joten karhut pääsivät pelaamaan vesipalloa. Venus piti hauskaa pallon kanssa, mutta taisi samalla opettaa pentuaan uimaan ja sukeltelemaan.

Post to Twitter Post to Facebook


Jääkarhunpentu nauttii lumesta

April 12, 2017

Ranuan eläinpuiston jääkarhupentua ei viivästynyt kevään tulo haittaa. Päinvastoin, se näyttää nauttivan edellispäivänä sataneesta lisälumesta! Kohta viiden kuukauden ikäinen pentu puuhailee paljon itsekseen, mutta Venus-emo pitää sitä koko ajan tarkasti silmällä.

Post to Twitter Post to Facebook


Ranuan eläinpuiston Jemma-karhun k...

March 21, 2017

Lähes viiden kuukauden talvilevon jälkeen Ranuan eläinpuiston Jemma-karhulla riitti virtaa telmiä hangella, painia hirvennahkakäärön kanssa ja kaivella lumen alta edellissyksyisiä aarteita. Jemman Malla-emo otti sen sijaan omasssa aitauksessaan rauhallisemmin ja käväisi hakemassa hangelta oman hirvennahkansa ja vetäytyi takaisin pesän suojiin siitä nauttimaan.

Post to Twitter Post to Facebook


Ranuan eläinpuiston jääkarhunpen...

January 20, 2017

Marraskuun 25. pvä oli kaupallisesti musta perjantai, mutta Ranuan eläinpuiston väelle se oli valkoisen yllätyksen perjantai, sillä jääkarhunaaras Venus synnytti 2 pentua. Toinen pennuista menehtyi 10 päivän ikäisenä, mutta toinen kasvaa ja voi hyvin. Pentu on saavuttanut jo 8 viikon iän ja on jo 8-kertaistanut syntymäpainonsa 500 grammasta noin 4 kiloon. Huimaan kasvuvauhtiin päästäkseen täytyy emon maidon olla todella rasvaista ja syömisen lisäksi pennun täytyy myös levätä paljon. Monesti pentu nukahtaakin emon nisä suussa kesken imemisen. Nukkumisen ja syömisen lisäksi pentu alkaa nyt myös liikkua jonkin verran; omat jalat kannattelevat jo, vaikkakin hiukan hoippuen.

Post to Twitter Post to Facebook


Majavanpoikasten elämän alkutaiva...

July 6, 2016

Hei, olemme majavanpoikasia!
Emomme sairastui vakavasti ennen kuin olimme syntyneet, joten tulimme maailmaan keisarinleikkauksella 13.5.2016.

Emo oli liian kipeä meitä hoitaakseen, eikä nyt enää tunnista meitä omiksi poikasikseen, joten olemme kasvaneet eläintenhoitajien hellässä hoidossa.
t. Markka, Liira, Loti ja Pula

Post to Twitter Post to Facebook


Hyvää jääkarhujen päivää! Ha...

February 27, 2016

Kansainvälistä jääkarhupäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 27. helmikuuta. Ranuan eläinpuiston jääkarhut Manasse ja Venus toivottavat hyvää jääkarhujen päivää ja haluavat muistuttaa siitä, miten ilmaston lämpeneminen uhkaa niiden villien sukulaisten olemassaoloa. Kierrättämällä ja lajittelemalla jätteet sekä säästämällä energiaa jokainen meistä ihmisistä voi vaikuttaa ilmaston muutokseen ja sitä kautta jääkarhujenkin elämään. Tutustu villeihin jääkarhuihin täällä .

Päivän kunniaiksi jääkarhuille on luvassa yllätyksiä ruokintanäytöksessä klo: 12.30. Ruokintanäytökset jatkuvat päivittäin hiihtomien ajan seuraavasti: klo 12.30 villisika, jääkarhu ja dhole sekä klo 14 saukko.

Polar Bears International’s International Polar Bear Day is February 27th! Ranua Wildlife Park’s Polar Bears Venus and Manassse wish you happy Polar Bears Day. Every year, this global event draws attention to the challenges polar bears face in a warming Arctic—and how we each can help. Read more here .

Post to Twitter Post to Facebook


Vesikkonaaras Adelkan elämää Ran...

February 12, 2016

Vesikko on Suomesta sukupuuttoon kuollut laji. Näitä uhanalaisia näätäeläimiä tavataan kuitenkin vielä pienissä, eristyneissä populaatioissa muutamissa paikoissa Euroopassa sekä Venäjällä ja Ukrainassa. Euroopan eläintarhojen liiton EAZA:n koordinoiman vesikkojen suojelu- ja lisäännyttämisohjelman tavoitteena on ylläpitää vesikkojen tarhakantaa ja mahdollisesti vahvistaa luonnonkantaa tarhoissa syntyneillä yksilöillä.

Vesikko on yksinelävä laji, joten uros ja naaras tapaavat toisensa vain lisääntymisaikana. Jotta Ranuan eläinpuiston vesikoiden, naaras Adelkan ja uros Veetin, yhdistäminen sujuisi mahdollisimman ongelmitta, ovat eläintenhoitajat aloittaneet valmistelut hyvissä ajoin. Adelka saa ensin rauhassa omassa aitauksessaan tutustua Veetin hajuihin. Samoin Veetille tarjotaan naaraan hajuja haisteltaviksi.

Post to Twitter Post to Facebook


Karhun talviuni

January 22, 2016

Ruskeat karhut ovat nukkuneet olkipedillään jo parisen kuukautta ja unta riittää vielä toinen mokoma. Näkevätköhän karhut unia…

Post to Twitter Post to Facebook


Majavien talvipuuhat

November 25, 2015

Ranuan eläinpuistossa asuu pieni majavaperhe: vanhemmat, sekä niiden puolen vuoden ikäinen poikanen. Usein majavat tapaa pesästään päiväunilta, sillä majavat ovat liikkeellä yleensä vasta hämärän aikaan. Mitä majavien yöllisiin puuhiin kuuluu? Sen selvittääkseen eläintenhoitajat asensivat majava-aitukselle kameroita, joiden kuvat valottavat majavien yöllistä elämää.

Post to Twitter Post to Facebook