Myyräsyklin huipulla

Etelälappilaisissa metsissä, pihoissa ja pelloilla vilistää tänä keväänä suurin myyräpoppoo vuosikymmeniin. Metsämyyrien lisäksi ja itse asiassa niitä jopa enemmän, on liikkeellä peltomyyriä. Vaikka Ranuan eläinpuiston metsämyyräkanta ei seuraakaan luonnossa tapahtuvaa kannanvaihtelua, on tungosta täälläkin, kun kaikki haluavat istua juuri sillä samalla oksalla.

 

 

Myyrien kannanvaihtelu eli se, kuinka paljon myyriä luonnossa vilistää, on enemmän (tai nykyisin ehkä vähemmän) syklistä. Tämä tarkoittaa sitä, että muutaman vuoden välein toistuu ns. syklin huippu, jolloin myyräkanta on voimissaan. Tätä seuraa usein melko äkkinäinen myyräkannan pieneneminen. Tämä johtuu mm. tiheässä kannassa leviävistä taudeista ja runsaan ravinnontarjonnan kasvattamasta petojen määrästä. Alhaisen kannan aikaan kilpailu ravinnosta on pienempää ja petojen aiheuttama saalistuspainekin hellittää, joten myyrien määrä pääsee taaa kasvamaan.

Post to Twitter Post to Facebook


Write a comment

You need to login to post comments!