Valkohäntäkauriit saivat vasoja

Ranuan eläinpuiston kahdella valkohäntäkaurisnaaraalla on kaksosvasat. Valkohäntäkauris, niin kuin monet muutkin hirvieläimet, jättävät pikkuvasansa kasvillisuuden joukkoon piiloon lähtiessään itse syömään. Vasat luottavat suojaväriinsä ja makaavat hievahtamatta paikoillaan toivoen, ettei peto huomaa niitä. Yksinään pensaikossa kyyhöttämässä löydetyt vasat eivät siis ole emonsa menettäneitä orpoja, jotka tarvitsisivat ihimisen apua.

Ranuan eläinpuiston valkohäntäkaurislauma oli monta vuotta vailla pukkia. Keväällä 2010 saapui Orimattilasta vajaan vuoden ikäinen valkohäntäkaurisnuorukainen, Artturi. Valkohäntäkaurispukit voivat kehittyä sukukypsiksi jo 1,5-vuotiaina.  Valkohäntäkauriit vasovat yleensä eläinpuistossamme alkukesästä juhannukseen mennessä. Kaksi naarastamme vasoivat kuitenkin vasta heinä,- elokuussa, joten Artturi ei ollut ehtinyt “miehistyä” syksyllä naaraiden ensimmäiseen kiimaan, vaan kykeni hedelmöittämään ne vasta myöhemmin talvella.

Post to Twitter Post to Facebook


Write a comment

You need to login to post comments!