Ranuan eläinpuistoon on syntynyt h...

Kahden jääkarhujen lisääntymisen kannalta surullisen vuoden jälkeen uskalletaan Ranuan eläinpuistossa jo pikku hiljaa uskoa tämän vuoden onnistumiseen. Perjantaina 18.11. aamuyöllä syntynyt pentu on ohittanut tärkeimmän rajapyykin, 5 vuorokauden iän ja kasvaa ja kehittyy hienosti. Ensimmäinen eloon jäänyt Suomessa syntynyt jääkarhunpentu on mahtava joululahja eläinpuiston väelle.

 Vankeudessa jääkarhujen onnistunut lisääntyminen on todella harvinaista –ensimmäiset 24 tuntia ovat kriittisimmät; sen aikana kolmannes pennuista menehtyy. Puolet syntyneistä pennuista kuolee ennen 5 vuorokauden ikää ja kuukauden kuluttua hengissä on n. 40% pennuista. Aiempina aikoina suurin syypää heikkoon lisääntymismenestykseen eläintarhoissa lienee ollut emon häiriintyminen ulkoisista ärsykkeistä ja sen myötä jälkikasvun hylkääminen tai jopa tappaminen. Ranuan eläinpuistossa emon ympäristön rauhoittaminen onkin koettu ensiarvoisen tärkeäksi ja jääkarhun pesärakennus ympäristöineen eristetty hyvissä ajoin ennen ennakoitua penikointia. Odotusaikana emoa ja nyt myös pentua seurataan kuitenkin tiiviisti nauhoittavien valvontakameroiden sekä mikrofonien avulla. Valvontanauhoja läpikäymällä paitsi varmistutaan karhujen hyvinvoinnista, myös saadaan tärkeää tietoa niiden käyttäytymisestä ja pennun kehityksestä.

Myös odotusaikana emon hyvinvoinnista huolehdittiin erityisellä tarkkuudella. Vuosi sitten todettua kilpirauhasen vajaatoimintaa on hoidettu lääkityksellä ja mm. tärkeiden rasvahappojen saanti varmistettu kalanmaksaöljyllä. Jotta emo selviytyisi viikkojen mittaisesta paastosta ja imettämisestä, on sen ruokinta tähdännyt myös vararavinnon kertymiseen. Ihannepainohan odottavalla naaraalla on 300kg, joka lienee saavutettu reilusti tiineen naaraan mielihalujen mukaisella ruokavaliollaa, lähinnä possunpaistilla.

 Pari viikkoa ennen synnytystä Venus-jääkarhu lopetti syömisen ja alkoi yhä enemmän viihtyä omassa pesässään. Perjantaina 18.11. Venus synnytti kaksi pentua, joista toinen kuoli ennen puolen vuorokauden ikää. Emo hoivasi elotonta pentuaan lähes viikon nuolemalla sitä ja pitämällä sitä lähellään. Menehtymisen syy ei selviä koskaan, sillä emo näyttää lopulta syöneen kuolleen pentunsa. Tämä on luonnossa järkeenkäypää, sillä pennun ruumiista emo saa ravintoa, jota ilman sen pitää pärjätä vielä pitkän aikaa.

Elossa selvinnyt pentu painoi syntyessään n. puoli kiloa ja on kolmessa viikossa jo yli tuplannut painonsa. Muutaman kuukauden ikäisenä pennun oletetaan painavan jo lähemmäs kymmenen kiloa ja tuolloin, helmi-maaliskuulla, se pääseekin ensimmäisen kerran ulos emonsa kanssa. Asiasta ilmoitetaan yleisölle etukäteen.

 Pennun kehittymistä voi jatkossa seurata Ranua Zoo Blogissa,

Post to Twitter Post to Facebook


Write a comment

You need to login to post comments!