Jääkarhunpentu 3kk:n ikäinen

Ranuan eläinpuiston jääkkarhunpentu on jo 12-viikkoinen eli liki kolmen kuukauden ikäinen. Tässä vaiheessa pentu on alkanut yhä enemmän liikkua pesässä. Emo kuitenkin pitää sitä tarkasti  “silmällä” (pesässähän on edelleen pimeää) javarmistaa pikkuisen turvallisuuden ohjailemalla sitä hellästi etutassuillaan lähemmäs, jos se eksyy liian kauas. Samoin ruoka-aikoina Venus hakee jälkikasvunsa maitoaterialle pesään  itse peruuttaen ja pentua etutassuillaan perässään ohjaten.

 

Unta pentu tarvitsee edelleen paljon. Tunnin, parin nokosten jälkeen yleensä se kuitenkin herää ennen emoaan ja niin kuin pienet lapset ainakin, ei anna mammansakaan enää nukkua. Poskivilloissa roikkumalla tai emon varpaita järsimällä se saa usein tahtonsa läpi ja emon nousemaan ylös.

 

Pesän hiljaisuudessa elelleet jaakarhut pitää totuttaa taas pikku hiljaa ihmisten ääniin ja tuttuihin rutiineihin. Ruokaa on tähän asti vienyt yksi emolle tuttu hoitaja kerrallaan. Viime viikolla kokeilimme, mitä emo tuumii, jos pesällä käykin kaksi ihmistä. Samalla voitaisiin kuvata pennun kehitystä vähän paremmin toisen näyttäessä valoa. Emon ja pennun ehdoilla tietenkin. Pientä ongelmaa aiheutti, ei todellakaan emon hermostuminen, vaan pennun peloton suhtautuminen ihmisiin. Se kun tuppasi niin lähelle kaltereita, että sitä oli hieman hankala kuvata. Emo suhtautui tilanteeseen hienosti; se puhisi hieman huolissaan, muttei käyttäytynyyt millään tavalla aggressiivisesti, eikä vienyt pentuaan pois ihmisten läheltä.

 

 

 

 

Post to Twitter Post to Facebook


Write a comment

You need to login to post comments!