Myskihärät mittelevät voimiaan

Kova pauke kuuluu myskihärkäaitaukselta päin. Myskihärkäpojathan ne siellä voimiansa koittelee.  Päätä puolelta toiselle heiluttaen pukarit peräytyvät ottamaan vauhtia ja sitten PAM! otsapanssarit jysähtävät yhteen. Vaikka tulos on kyllä selvä, isoveli voittaa aina pikkuveljen! Mikäli toinen ei ole halukas otteluun, käy vastustajaksi myös aitauksen isot puut.

Käyttäytyminen liittyy lauman hierarkiaan; vahvempi on pomo. Syksyn ja kiima-ajan tullen otellaan totisemmin. Valtauros häätää heikommat kilpailijansa laumasta ja saa itse paritella naaraiden kanssa ja näin jatkaa omaa sukuaan. Talvella myskihärät elävät yleisesti 10-15 yksilön laumoissa, tosin pääluku voi nousta jopa sataan. Isosta joukosta yksilöt saavat turvaa. Myskihärälle ominainen tapa uhkaavissa tilanteissa on asettua ympyränmuotoon heikompien laumanjäsenten jäädessä keskelle turvaan. Koukkusarvin reunustettu elävä muuri saa saalistavan pedon miettimään toisenkin kerran hyökkäysaikeitaan.

Post to Twitter Post to Facebook


Write a comment

You need to login to post comments!